Waar krijg jij energie van? Icoon Heat pipes Icoon Warmtepomp Icoon Laadpaal Icoon Omvormer Icoon Windmolen Icoon Zonnepanelen Icoon Elektrisch vervoer Icoon Batterij Icoon Energiebesparing

Wie bij de titel van deze blog denkt in een therapeutische praatsessie te belanden kan ik meteen geruststellen. Niets tegen zo’n sessie, maar op deze plek hou ik het graag concreet bij de vraag hoe jij in de energiebehoefte van je woning voorziet. Gewoon voor 100% via je energieleverancier, zoals nog steeds 72% van de huishoudens in Nederland? Of hoor je al tot de 12% die zonnepanelen op het dak heeft liggen. Of tot de 5% met een warmtepomp dan wel de 1,2% die een volledig elektrische auto rijdt? 

Ik ben reuze benieuwd waar jij staat en ook wat je ambities zijn. Er is altijd weer een volgende stap te zetten. En dat is precies waarom ik op 1 januari van dit jaar ben gestart met Circulectric. Mijn 3e bedrijf. Als net afgestudeerde Scheikundige Technologie startte ik in 1984 met ClairTech. We ontwikkelden en realiseerden bacterieculturen die bij de Shells en Unilevers van deze wereld de schadelijke stoffen uit de lucht zuiverden. Na 20 jaar verkocht ik het bedrijf en startte B3Partners; we ontwikkelden en implementeerden geografische informatiesystemen voor gemeenten, provincies en waterschappen. Alles op basis van Open Source software! Afgelopen zomer deed mijn partner een bod op mijn aandelen. Deal! De volgende dag al legde ik de basis voor Circulectric. Een nieuw avontuur.

Een start vanuit mijn drive voor techniek…

Waarom? Het antwoord is enerzijds passie voor techniek. Had ik al als 10-jarige jongen die van zijn ouders een abonnement op de Kijk vroeg. Én kreeg. Ik ben ze er nog steeds dankbaar om. Iedere week boordevol inspiratie. Als ik de Kijk van A tot Z verslonden had, haalde ik alles wat los en vast zat uit elkaar en zette het weer in elkaar. Meestal lukte dat. Een enkele keer dreigde mijn vader met opzegging van het abonnement op de Kijk. 😊

Nog steeds ben ik van de techniek. De laadpaal voor mijn elektrische auto heb ik zelf in elkaar gezet en de software verbeterd, gevolgd door inmiddels heel wat laadpalen van vrienden en buren. De zonnepanelen heb ik zelf aangelegd. Keuzes over de omvormer en de connectoren weiger ik aan de ‘adviseurs’ over te laten (zie verderop). De schakeling in de meterkast, het zal je niet verbazen, heb ik zelf gedaan. Tussen omvormer en laadpaal heb ik een tool met zelf geprogrammeerde software geïnstalleerd met als doel productie en afname van stroom beter op elkaar af te stemmen.. Ik ga je in een volgende blog exact uitleggen hoe dat werkt.

Maar ook vanuit ergernis.

Het goede deel van mijn nieuwe start is zeker mijn drive voor techniek. Er is ook een donkere kant. Dan heb ik het over de ergernis toen ik op zoek was naar zonnepanelen. Na even googlen stortregende het offertes in mijn mailbox. De dagen erna volgde een explosie van telefoontjes van ‘adviseurs’ die op geen enkele inhoudelijke vraag een antwoord paraat hadden. Binnen een minuut weet je: die zijn van de verkoop. En ik ben van de techniek. En weet, in alle bescheidenheid, dat het anders en beter kan.

Wat doet Circulectric?

Op de eerste plaats verzamelen we voor jou actuele en relevante artikelen over zonnepanelen, omvormers, connectoren, elektrische auto’s en laadpalen, warmtepompen én de wijze waarop deze elementen kunnen samenwerken. Als je met onze schuiftool aangeeft wat je al gedaan én nog 'to do' hebt, krijg je precies de informatie die jou verder helpt. Ten tweede geef ik in wekelijkse blogs adviezen en praktische tips, bij voorkeur onderbouwd met technische informatie. De komende weken kun je van mij een blog verwachten over hoe je offertes voor zonnepanelen het beste kunt lezen en zo tot de beste keuze voor jou komt. Een blog over zin en onzin over de mogelijkheden om je zelfopgewekte energie op te slaan. En een blog over de reële rendementen van een warmtepomp plus hoe je een koude winter overleeft.

Ben je er nog? Fijn! Na 778 woorden en iets meer dan 2 minuten lezen krijg ik het vermoeden dat jij net als ik ook iets met energie en techniek hebt. Dat is mooi, want dat betekent dat we elkaar op deze plek misschien meer gaan zien. Als je wilt dat ik je met gerichte informatie verder help, vul dan hier in wat je al gedaan hebt én nog wilt doen op het gebied van de energievoorziening voor je huis. In een volgende blog ga ik uitgebreid in op de resultaten en geef advies over mogelijke vervolgstappen. Hopelijk ‘zie’ ik je dan weer.

Chris van Lith, energietechneut.

chris@circulectric.nl


Was dit een interessante blog en heb je vragen?
logo icon circulectric
Circulectric BV
John F. Kennedylaan 146
3931 XM Woudenberg
info@circulectric.nl
06 8379 8246
 
Veelgestelde vragen
Algemene voorwaarden
Privacy statement
KvK-nummer: 81122047
BTW-nummer: 8619.41.068.B.01
 

© Circulectric 2021-2022. Alle rechten voorbehouden.